COVID-19 TEDBİRLERİMİZ

Taşınma İzni

taşınma izni
Sayfa Özeti

Ev taşımak, beraberinde getireceği yenilikler düşünülünce heyecan verici olsa da aynı zamanda yorucu ve vakit alan bir süreçtir. Bununla birlikte iş hayatının içindeyseniz ve tüm gün ev toplama ve eşya yerleştirme işleriyle ilgilenemeyecekseniz muhtemelen taşınma izni kullanmaya ihtiyacınız olacaktır. Peki taşınma izni nedir, nasıl alınır, kaç gündür? Taşınma izni hakkında merak edilenleri bu içeriğimizde inceleyeceğiz. İşte detaylar..

Taşıma İzni Nedir?

Taşınma izni, yeni bir eve taşınırken kullandığınız, iş yerinizle anlaşarak kararlaştırdığınız günü veya günleri kapsayan izindir. Özel sektörde veya kamu kurumlarında çalışan herkes, ücretli veya ücretsiz olarak taşınma izni kullanma talebinde bulunabilir. Ancak bu iznin çalışanlar için bir hak değil, tamamen işverenin inisiyatifinde bir uygulama olduğu bilinmelidir.

İş hukukunda taşınma izni ile ilgili bir madde olmamakla birlikte, 4857 sayılı İş Kanununun  55. maddesinin j bendinde yer alan ibare, taşınma iznini de kapsar.  (İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65’inci maddedeki kısa çalışma süreleri.)

Taşınma İzni Nasıl Alınır?

Taşınma izni alma süreci, çalıştığınız yerin işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Mevcut ise insan kaynakları müdürlüğüne sözlü veya yazılı talepte bulunursunuz. Ancak bazı durumlarda direkt işverenin kendisiyle konuşularak izin alınabilen  işyerleri de vardır. 

Taşınma sürecinde her şeyin aksamadan tamamlanabilmesi için yapılacak işleri sıraya koyarak planlı hareket etmeniz size zaman kazandıracaktır. Ayrıca izin kullanmak istediğinizi, evinizi taşıyacağınız günden en az bir hafta önce belirlemeniz ve izin kullanmanıza onay verildiğinden emin olmanız  gerekir. İzin talebinizin kayda geçtiğinden emin olmadan işe gitmeye ara vermemeli, herhangi bir rapor sunmadan ve işyerinize bildirmeden  üst üste iki gün işe gitmezseniz işvereninizin iş akdinizi sonlandırmaya yetkisi olduğunu unutmamalısınız. (4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin 2. bendi)

Önemli bir diğer husus da iş yeriniz size ev taşıma sürecinde maddi destek sağlıyor olabilir. Özellikle iş için bir şehirden başka bir şehire taşınıyorsanız Harcırah Kanunu’nda yer alan maddeye göre yol masrafınız hesaplanır ve size ödenir.

( Harcırah: Bu kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından biri, birkaçı veya tamamı) 

Özel sektör taşınma izni veya kamu taşınma izni diye bir ayrım bulunmamaktadır. Taşınma izni kullanma koşulları bulunduğunuz iş yerine ve işinizin durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Taşınma İzni Kaç Günlüğüne Alınır?

Belirlenmiş bir gün sayısı olmayan taşınma izni genellikle 1-2 gün olarak kullanılır. Taşınılacak evin aboneliklerinin başlatılması işlemlerinin büyük çoğunluğu e-Devlet üzerinden başvuru yapılarak başlatılsa da, ilgili kurumlar gerekli sözleşmeleri imzalatmak üzere geldiklerinde sizi yeni adresinizde bulmalıdır. Bu açıdan nakliye işini hafta içi bir güne denk getirmekte fayda olacağını unutmayın.

Evden eve nakliye işleri taşınma izni kullanıldığı günlerde halledilmiş ancak evinizi yerleştirmek için yeterince vaktiniz kalmamışsa bunun için de yıllık izninden düşülmek üzere izin kullanabilirsiniz. Ayrıca işvereniniz taşınma izni kullanmanıza izin vermediyse de yıllık iznin kullanılması bir seçenektir. Ancak bunun mazeret izni olmadığını bilmeniz gerekir. 

İş Kanunu’nda yer alan mazeret izinleri aşağıdaki durumlarla sınırlıdır:
  • Evlenme, evlat edinme, anne veya babanın, eşin, kardeşin, çocuğun ölümü hâlinde 3 gün,
  • Eşin doğum yapması hâlinde 5 gün,
  • En en az %70 oranında engelli veya devam eden  hastalığı olan çocuğun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, 1 yıl içinde tek seferde veya parça parça 10 güne kadar ücretli izin verilir.
  • Mazeret izni şartları kanunda yer aldığı için işverenin inisiyatifine bağlı değildir. Çalışanın durumunu belirten resmi belge ibraz etmesi gerekir.

Taşınma İzni Talep Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Taşınma süreci başlamadan belli bir süre önce işverene ve iş yerinize izin kullanmak istediğinizi belirtmelisiniz.
  • Bu başvuru sözlü de olabileceği gibi yazılı başvuru yapmakta fayda var.
  • İzninizin onaylandığından ve kayda geçildiğinden emin olmalısınız.
  • Yine işverenin de yazılı cevap vermesi, ilerde yaşanabilecek anlaşmazlık ve belirsizlikleri ortadan kaldıracaktır. 
  • Taşınma izninin yasal bir hak olmadığını unutmamalı, işvereninizin tercihine bağlı olduğunu bilmelisiniz.
  • Taşınmanızı kolaylaştıracak en önemli unsurlardan birinin nakliye şirketiniz olduğunu göz önünde bulundurarak  sağlıklı iletişim kurabileceğiniz, güven veren bir nakliye şirketi bulmalısınız. Böylece İyi planlanmış bir taşınma organizasyonu yapabilir ve izninizi de gerekli günlerde kullanabilirsiniz. Bu sayede vaktiniz ve emeğiniz boşa gitmemiş olur.
  • Sokağa çıkma yasağı uygulanan günlere denk gelmişseniz ve ev taşımanız gerekiyorsa, kısıtlamaya rağmen işe gidiyorsanız iş yerinizden ve bağlı olduğunuz valilik veya kaymakamlıktan taşınabilmek için izin almalısınız.