Taşınırken Masaüstü Bilgisayar Nasıl Paketlenir?
Ev taşıma sürecinde yapılacak işlerin en uğraştırıcı kısmı hiç şüphesiz eşyaları toplamak ve paketlemek. Her eşya özel paketleme yöntemleri gerektiriyor ve gerektiği gibi koruma altına alınmazsa başınıza iş açma ihtimali ortaya çıkıyor.
Taşınırken paketlenmesi ve nakliye işlemi sırasında hasar görme ihtimali en çok düşündüren de elektronik eşyalar. Her biri özel koli ve fazladan güvenlik önlemi istiyor. Masaüstü bilgisayarlar da, içeriğindeki ekipmanları ile paketlenmesi vakit alan ve özen gerektiren elektronik eşyaların başında geliyor. Karmaşık kablolar, sayısız aksesuar, dikkatle yerleştirilmezse yeni eve yerleşme sürecinde canınızı sıkacak bir karmaşıklıkla karşılaşmaya sebep olabiliyor. Ancak “Taşınırken masaüstü bilgisayar nasıl paketlenir?” sorusunun cevabını ve uygulanacak adımları biliyorsanız, bu konuda gönlünüz rahat olsun. İşleri yoluna koyma konusunda çok büyük bir adımı hallettiniz demektir. İşte merak edenler için masaüstü bilgisayarın paketlenme adımları…
- Paketleme Malzemelerini Edinin: Masaüstü bilgisayarınızı toplamaya başlamadan önce ilk olarak bu iş için gerekli olabilecek malzemeleri temin etmelisiniz. En başta tüm hazırlıkları tamamlarsanız, işe koyulduğunuzda ortaya çıkacak eksiklikler ile işlemlerinizi yarıda kesmek zorunda kalmazsınız. Masaüstü bilgisayarınızı paketlemek için ise şu malzemelere ihtiyaç duyarsınız:
- Bilgisayarınızın boyutundan daha büyük, sert ve sağlam olduğundan emin olduğunuz karton kutu,
- Ambalaj kağıdı,
- Balonlu naylon,
- Koli bandı,
- İşaretleyici kalem,
- Plastik torbalar,
- Maskeleme bandı.
- Statik Elektriğe Dikkat Edin: Büyük bir masaüstü bilgisayarı toplayıp paketlemek üzereyseniz dikkat etmeniz gereken ilk adım, bilgisayarınızın çalışmasını sağlayan pc bağlantılarından kaynaklanan statik elektiriktir. Biriken elektrik, bilgisayarın içindeki bileşenlere zarar verebilir. Bu nedenle bilgisayarınızı paketlerken çorap giymemeye, bilgisayarınızı halı kaplı zemine bırakmamaya ve metal eşyalara dokunmamaya özen gösterin.
- Tüm Dosyaları Yedekleyin: Bilgisayarınızı tamamen kapatmadan önce içindeki tüm dosyalarınızı yedeklemeyi unutmayın. Bu adım, nakliye işlemi esnasında yaşanabilecek herhangi bir acil durum ve bilgisayarınızın göreceği bir zarar sonucunda önemli çalışmalarınızın kaybolmaması için hayati önem taşır.
- Bilgisayarı kapatın, Tüm Kabloları Ve Aksesuarları Çıkarın: Toplanma işleminden önce ilk yapılması gereken, bilgisayarınızın sökülmeye hazır hale gelmesi. Bunun için bilgisayarınızı kapatın, varsa PC’nin arkasındaki güç düğmesini çevirin, güç kablosunu çıkarın ve teker teker klavye, mönitör, ethernet bağlantısı gibi takılı olabilecek tüm USB bağlantılarını vs. kopardığınızdan emin olun. Burada yapılması gereken, bağlantı noktalarını karıştırmamak için gerekirse maskeleme bandı veya benzeri kağıt bantlarla kabloların uçlarını bantlayarak işaret ve notlar yazmak. Bu sayede yeni adreste bilgisayar kolisini açıp yeniden kurulum yaparken hangi aksamın nereye bağlanacağını kolaylıkla bulabilirsiniz.
- Bilgisayar Kasasını Koruma Altına Alın: Bilgisayar kasası, masaüstü bilgisayarınızın çalışmasını sağlayan en temel ve en hassas bölümlerinden biri olarak çokça koruma gerektirir. Bu açıdan, bilgisayar kasanızın da evinizdeki diğer hassas ve kırılgan eşyalarınız gibi ekstra koruma alanlarına ihtiyacı olacağını bilmenizde fayda var. Bunun için tüm kablolardan arındığından emin olduğunuz bilgisayar kasanızı balonlu naylon veya battaniye, örtü gibi yumuşak bir malzemeyle tamamen sarın. Böylece etrafındaki diğer malzemelerin olumsuz etkisine karşı bir koruma kalkanı sağlanmış olacaktır.
- Klavyenizi Yerleştirin: Klavyenizin bilgisayarınızla bağlantısın kesildiğinden emin olduktan sonra, tuşlarında biriken tozları temizleyerek paketleme işlemine geçebilirsiniz. Paketlerken de klavyenizi önce balonlu naylon veya aynı işlevi görecek yumuşak havlu, bez parçası gibi malzemelerden herhangi biriyle sıkıca sararak koliye yerleştirin. Klavyenizi kasa ile, monitör ile aynı kolilere yerleştirebileceğiniz gibi, diğer tüm parçaların, kabloların olduğu ayrı bir koliye de yerleştirebilirsiniz. Üst düzey mekanik bir klavyeye sahipseniz, ona özel bir kılıf kullanarak klavyenizi teminat altına almanızda fayda var.
- Tüm Aksesuarları Ayrı Ayrı Paketleyin, Gerekirse İşaretleyin: Her ne kadar ayrı kolilere yerleştirme fikri cazip ve o an için daha kolay görünse de, ana bilgisayara bağlı tüm cihaz ve kablolarınızı aynı koliye yerleştirmeniz, eşyalarınızın açılması ve kurulumu esnasında size yardımcı olacaktır. Aynı kolide karışıklık olmasından çekiniyorsanız, her birini ayrı ayrı sararak üzerlerine not yapıştırmanız, yeni evde parçaları bulmada size kolaylık sağlar.
- Kabloları Sarın, Bükmemeye Çalışın: Bilgisayarınızın kasası ve monitöre bağlı kabloların tamamını sökerek her birini hafifçe sarın ve paketlenmeye hazır hale getirin. Çok sıkı sardığınızda zarar görmeleri muhtemel olacağından kabloların biraz gevşek olmasına dikkat edin.
- Monitörü Sarın: Bilgisayarınızın ekranı olan monitör, içerdiği cam bölüm sebebiyle oldukça hassas ve taşınırken dikkat edilmesi gereken bir eşya olarak karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca, tıpkı cam mutfak eşyaları ve tablolar gibi özenli ve dikkatli bir paketleme işlemi gerektiriyor. Monitörünüzün tüm bağlantılarını sonlandırdıktan sonra, ekranı darbelere karşı korumak için yumuşak bir battaniye veya örtü ile monitörünüzün tamamını sarın. Paketleme işlemlerinde sıkça kullanılan ve yapı marketlerden temin edebileceğiniz balonlu naylonu da bu işlem için kullanabilirsiniz. Balonlu naylonu birkaç kez sarıp bantlayarak sabitleyebileceğiniz gibi, battaniye ile sararak da aynı etkiyi sağlayabilirsiniz. Sarma işlemi tamamlandıktan sonra monitörünüzü ön yüzü üste gelecek şekilde koliye yerleştirerek paketleyin. Alt kısımda ve kutunun içinde oluşan tüm boşlukları yumuşak dolgu malzemeleri ile doldurmayı unutmayın.
- Kutunun Altını Sağlamlaştırın: Eğer bilgisayarınızı ilk aldığınızda içinde bulunduğu kutuyu atmamışsanız masaüstü bilgisayarınızı paketleme konusunda oldukça şanslısınız demektir. Çünkü bu kutular her bir parça için özel bölge içerir ve tüm seti taşıyabilmek için de yeterince dayanıklıdır. Ancak bu kutuyu bulamıyorsanız elbette bilgisayarınız için taşınma kolilerinden yardım alabilirsiniz.
Eşyalarınızı paketlemek için kullandığınız kolileri yeni aldıysanız açarak alt kısımlarını bantlamanız gerekir. Her ne kadar ilk kez kullanılacak olsa da içerisine yerleştireceğiniz eşyaların ağırlığı ve hassasiyeti düşünüldüğünde bu bantlama işlemini birkaç kez tekrarlayarak kolinin dayanıklılığını artırmakta fayda var. Bilgisayarınızı yerleştireceğiniz koli daha önce kullanılmışsa bu sağlamlaştırma işlemi için alt kısma başka karton kolilerden ayırdığınız karton parçaları yerleştirme yönteminden de faydalanabilirsiniz.
Plastik taşınma kolileri de bilgisayarınızı yerleştirebileceğiniz güvenli taşınma materyalleri olarak bir seçenektir. Ancak esnek olmamaları sebebiyle, sarsıntı anında içerisindeki eşyanın zarar görme ihtimali düşünülerek plastik taşınma kolilerinin içerisine fazlaca yumuşak tampon bölge oluşturmayı unutmamak gerekir.
- Kutunun Temiz Ve Tozlardan Arınmış Olduğundan Emin Olun: Taşınılacak olan evler genellikle yeni boyanmış ve temizlenmiş olur. Eşyalarınızı paketlediğiniz kolilerin temiz olması da taşınma işlemi gerçekleştikten sonra kolayca yerleşebilmek için işinizi kolaylaştırır. Masaüstü bilgisayarınızı içerisine yerleştireceğiniz kolinin temiz olması da koliyi açıp bilgisayarınızı yerleştirmede size kolaylık sağlayacaktır. Daha da önemlisi, elektronik ve hassas bir eşya olan bilgisayar ve diğer tüm parçaları, tozdan etkilenerek çok kolay bozulabilecek ürünlerdir ve bu konuda daha fazla özenli davranılması gerekir.
- Tüm Parçaları Aynı Koliye Sığdırmaya Çalışın: Bilgisayarınızı sökmeye ve parçalarını ayırmaya başladığınızda elinize geçen her parçayı bir yerlere sıkıştırmak o an için size pratik ve faydalı gibi görünebilir. Ancak nakliye işlemi bitip de yeni evinize yerleşmeye başladığınızda nerede olduğunu bilmediğiniz eşyalar ve karışık koliler içerisinde kaybolursunuz. Böyle bir dağınıklığın önüne geçmek için, masaüstü bilgisayarınızın tüm parçalarını ayrı ayrı sararak aynı koliye sığdırmaya çalışın. Bilgisayar kasasının ön yüzünü üste gelecek şekilde bol korumalı olarak yerleştirdikten sonra kulaklık, hoparlör, fare gibi ufak materyalleri ve diğer küçük parçaları da bunların arasına serpiştirebilirsiniz. Kulaklık, hoparlör ve fare, ekran veya kasa kadar kırılgan olmadığı için ambalaj kağıdı veya balonlu naylon ile sarılarak koliye yerleştirilebilir.
- Tampon Bölgeler Oluşturun, Boşlukları Doldurun: Masaüstü bilgisayarınızın monitörü ve kasası başta olmak üzere her biri farklı boyutlarda olan parçaları aynı koliye yerleştirebilmek için aralarında oluşan boşlukları doldurmak gerekir. Ayrıca tüm parçalar yerleştikten sonra kolinin üzerinde kalan kısımların da doldurulması, kolinin sallanması halinde içindeki ürünlerin devrilmesini ve birbirlerine zarar vermesini engeller. Bunu yapmak için top haline getirilmiş kağıtlar, balonlu naylon, bez parçaları, havlular ve giysiler kullanılabilir. Böylece sarsıntı ve çarpma durumları karşısında hareketleri kısıtlanır ve parçaların birbirlerine zarar verme ihtimalleri ortadan kalkmış olur.
- Oyun Kasasını Koruma Altına Alın: Oyun bilgisayarları, masaüstü bilgisayarlara ek olarak detaylı bir teknik içerik ve kurulum barındırırlar. Bu yönüyle taşınmak üzere sökülmeleri, paketlenme ve yerleşirken kurulumları da teknik olarak farklılıklar gösterir. Masaüstü bilgisayarınıza eklenmiş oyun kasasına sahipseniz, her bir parçanın tek tek sökülüp paketlenerek koliye yerleştirilmesi gerekir.
- Koliyi Kapattıktan Sonra Üzerine Not İliştirin: Taşınma esnasında hazırladığınız tüm kolilerin üzerine yazacağınız notlarla içerisinde bulunan eşyayı, kırılgan ve hassas olduğunu belirtirseniz, yerleşirken kendinize kolaylık sağlamanın yanında eşyalarınızı taşıyan görevlilerin de onlara daha dikkatli davranmasına yol göstermiş olursunuz.